Міносвіти змінило правила вступу до аспірантури

0
23
Міністерство освіти та науки змінює правила вступу. З початком війни виник ажіотаж на вступ до аспірантури, тому що навчання у цій формі дає відстрочку від мобілізації.
Про це  повідомив  міністр освіти Оксен Лісовий у Facebook у понеділок, 24 червня.

«Тяга до знань – це чудово. Фіктивне навчання – ні. Тому змінюємо правила вступу на аспірантуру у 2024-му. ЄВЕ (Єдиний вступний іспит, – ред.) залишається. Прохідний бал у частині ТОУК (Тест на загальну навчальну компетентність, – ред.) .) — 160. І ця частина є обов’язковою для вступу до аспірантури.

За його словами, вступити на контракт до аспірантури можна буде лише на заочну чи вечірню форми, що не дає права на відстрочку.

«Акцент — на якості освіти, тому пріоритизуємо денну форму. І для того, щоб не урізати можливість надходження для справжніх, мотивованих та здатних, збільшуємо кількість місць на бюджеті — з 3 200 до 7 000», — зазначив Лісовий.

До початку повномасштабної війни щорічно до аспірантури (і на бюджет, і на контракт) надходили 7000-8000 осіб на підставі іспитів безпосередньо у вишах та наукових установах. Цього року МОН запровадила обов’язковий тест для вступу до аспірантури – ЄВЕ. Його також складають і майбутні магістри.
У 2024 році для здачі ЄВЕ зареєструвалися 246 189 осіб, 79% з них – це чоловіки, серед яких майже половина (91561) претендує на вступ до аспірантури.

«Рекорд усіх рекордів. Звичайно, мені хотілося б, щоб одного разу наука в Україні стала такою популярною. По-справжньому. І ми робимо кроки в цьому напрямку. Однак зараз такі цифри виглядають швидше як аномалія. Аномалія, яка шкодить якості освіти, економіці ( фіктивне навчання створює нові схеми та мільйони доларів у тіні), а найголовніше — національної безпеки», — заявив Лісовий.

Міністр додав, що «не можна жити у світі подвійних стандартів, де одні захищають свободу, правду, гідність і справедливість, а інші чинять навпаки, і ще навчають дітей перших».