В Україні можуть заборонити чоловікам вступати до університетів

0
369

Оскільки велика кількість чоловіків призовного віку вступали до коледжів та ВНЗ і отримували право на відстрочку, то нині ведуться розмови про те, чи потрібно заради виконання мобілізаційного плану заборонити чоловікам вступати до навчальних закладів. Чи можуть змінити закон і заборонити чоловікам навчатись – розповідає ФОКУС.

За словами юристів, в Україні воєнний стан дозволяє обмежувати право на освіту, яке гарантує нам Конституція.

“В умовах воєнного або надзвичайного стану не можуть бути обмежені права і свободи, передбачені статтями 24, 25, 27, 28, 29, 40, 47, 51, 52, 55, 56, 57, 58, 59, 60, 61, 62, 63 цієї Конституції. Як ми бачимо, у цьому переліку відсутня стаття 53, яка гарантує право на освіту. Тобто теоретично, прийняття Закону України, яким було б заборонено вступати до коледжів та ВНЗ чоловікам певного віку, можливе”, — каже Ігор Чудовський, керуючий партнер Адвокатського об’єднання “Чудовський та партнери”.

Однак юристи стверджують, що навіть у випадку внесення парламентом змін до закону “Про освіту”, скоріше за все, це призведе до розглядання таких змін Конституційним судом.

“Щоб запровадити такі зміни, необхідно внести зміни в Конституцію, а їх вносити до завершення дії воєнного стану заборонено. Тобто, навіть якщо будуть зміни в законі “Про освіту або законі “Про мобілізацію”, є всі підстави, щоб Конституційний суд визнав ці норми неконституційними. Плюс вал критики суспільства, представників європейської спільноти”, — вважає Сергій Савинський, юрист ЮФ GRACERS.

Втім гіпотетично в Україні можуть прийняти такі зміни, які обмежать право чоловіків на навчання.

“Ніхто не може бути обмежений у праві на здобуття вищої освіти, крім випадків, встановлених Конституцією та законами України. У зв’язку із введенням в Україні воєнного стану тимчасово, на період дії правового режиму воєнного стану, можуть обмежуватися конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30 — 34, 38, 39, 41 — 44, 53 Конституції України. Стаття 53 стосується якраз права на освіту, яке деталізується у ст.3 Закону України “Про освіту”, — розповів Ігор Ясько, керуючий партнер ЮК Winner.

Тобто, якщо дійсно будуть внесені певні зміни в закон “Про освіту”, то існує вірогідність, що військовозобов’язані чоловіки будуть обмежені у праві на освіту, а це означає, що вони не зможуть отримати відстрочку від мобілізації у зв’язку з навчанням.