В Україні хочуть скасувати довічні пільги ветеранам: що буде натомість

0
221

В Україні сьогодні налічується близько мільйона громадян, які мають статус ветеранів війни. Відповідно до закону, всім їм належать довічні пільги. Проте український бюджет такої кількості пільговиків не потягне. Тому влада хоче замінити довічні пільги грошовою стипендією, яку виплачуватимуть ветеранам упродовж 2-3 років.

Такими планами поділилась голова Комітету Верховної Ради з питань соцполітики та захисту прав ветеранів Галина Третьякова.

За словами Третякової, багато пільг, на які мають право українські ветерани, по суті сьогодні не працюють. Закон «Про статус ветеранів війни, гарантії їхнього соціального захисту», що передбачає довічні пільги для цієї категорії населення, було ухвалено Верховною Радою ще 1993 року. Тоді він був актуальний за сумами, прописаними в цьому законі, а також за віком та чисельністю цільової аудиторії. Закон цей писали під ветеранів Другої світової війни, яких до 1993 року вже було небагато, і які вже всі на той час були похилого віку.

З початком нинішньої повномасштабної війни цей закон доповнили новими категоріями учасників бойових дій, включно з інвалідами війни, а також членами сімей загиблих учасників бойових дій. Тобто фактично чисельність людей, які мають право на пільги, багаторазово зросла, і зараз в Україні налічується близько мільйона пільговиків. Причому, що далі триватиме війна, то більше їх, на жаль, ставатиме. Проте український бюджет не витримає такої кількості пільговиків, кажуть в уряді.

Тим більше, що закон про соцзахист ветеранів писався з огляду на людей похилого віку, а після нинішньої війни в Україні буде безліч молодих ветеранів найбільш творчого і працездатного віку, яким ще рано йти під «парасольку» соціальних виплат.

Отже, держава хоче замінити довічні пільги ветеранам виплатою стипендії, яка дуже їм може стати в нагоді, поки вони проходитимуть період соціальної адаптації.

Тому вже зараз влада працює над програмою соціальної адаптації ветеранів до мирного життя. Зокрема, ця програма передбачає такі пункти:

  • спрощення отримання медичних послуг: не повинно бути черг, безліч довідок та поневірянь по кабінетах;
  • надання грантів для ветеранів та членів їхніх сімей на запуск власної справи, а також можливість перекваліфікації та навчання;
  • пільгова іпотека для ветеранів війни;
  • створення структури менторів для ветеранів, які вникатимуть у проблеми кожного ветерана і допомагатимуть їм адаптуватися в суспільстві.

Водночас деякі ветерани, які отримали на війні важкі каліцтва, на жаль, зможуть розраховувати тільки на соціальний захист. Такій категорії громадян держава зобов’язана забезпечити кваліфіковану медичну допомогу та гідні виплати.