Українцям готують закон про конфіскацію землі: хто ризикує залишитись без свого наділу

0
521

В Україні невдовзі можуть змінитись правила землекористування. Законом може бути передбачена конфіскація землі в одних користувачів та передача цієї землі іншим користувачам.

Законопроект № 9086, який містить такі положення, вже чекає на свій розгляд у Верховній Раді. Автор законопроекту – нардеп від правлячої партії Георгій Мазурашу.

У чому суть законопроекту?

Якщо Рада проголосує за цей документ, то в Україні можуть суттєво змінитись «правила гри» у земельному секторі. Зокрема, ініціатор законопроекту пропонує виділяти територіальним громадам землі під будівництво спортивних закладів, а також закладів, які займатимуться реабілітацією учасників бойових дій, за рахунок державних земель, які неефективно використовуються їхніми чинними користувачами.

Йдеться про державні землі запасу, які виділені у постійне користування державним сільгосппідприємствам, а також іншим установам та організаціям. Проте з якоїсь причини тимчасові власники використовують виділену землю не за призначенням або неефективно.

У разі такого неефективного поводження із землею, ініціатор законопроекту пропонує проводити конфіскацію землі та передавати її у користування територіальним громадам, які розташовані по сусідству з цією землею, або на території яких вона знаходиться.

Новий власник зможе використати цю землю під будівництво спортивних та реабілітаційних закладів, а також під створення зон рекреації.

Крім того, законопроектом пропонується ще одне застосування конфіскованої землі. Ці землі пропонують також роздавати у власність учасникам бойових дій для будівництва житлових будинків та господарських споруд.