Виплати переселенцям з 2023 року продовжать автоматично

0
281

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України регулярно публікує оновлений перелік громад, переселенці з яких мають право на виплати.

Як зазначили в Мінреінтеграції, останнім часом на гарячу лінію міністерства звернулося багато внутрішніх переселенців через занепокоєння, що з 1 січня їм можуть припинити виплачувати допомогу.

У відомстві наголошують: ця інформація не відповідає дійсності. А підставою для її поширення стала постанова Кабінету міністрів № 1320, якою внесено зміни в процес призначення деяких видів державної допомоги під час воєнного стану. В документі йдеться про припинення автоматичного нарахування низки соцвиплат із 1 січня, а для їх продовження потрібно буде звертатися із заявою у відповідні органи.

Як запевнила віцепрем’єр-міністр України Ірина Верещук, ця постанова Кабміну не стосується ВПО. Тож із 1 січня 2023 року автоматичне нарахування допомоги на проживання для ВПО буде продовжено.

Допомога для ВПО призначається з місяця звернення людини і не має кінцевої дати припинення.

«Хочу заспокоїти усіх переселенців: не потрібно після 1 січня звертатися до органів соцзахисту чи ЦНАПів для поновлення виплат. Ви як і раніше будете отримувати допомогу від держави», – повідомила Верещук.

При цьому ВПО не потрібно підтверджувати свій матеріальний стан для отримання допомоги на проживання, оскільки вона не залежить від доходу людини.

В ефірі одного з телеканалів Ірина Верещук уточнила, що виплати для ВПО в 2023 році залишаться на тому ж рівні: 2 та 3 тис. грн.