Зеленський звернувся до мешканців окупованих територій: бережіть своє життя та допомагайте послаблювати окупантів

0
455

Глава держави Володимир Зеленський звернувся до українців, які опинилися в окупації російських фашистів. Він зазначив, що сьогодні їхнє головне завдання – зберегти своє життя і не потрапити під так звану часткову мобілізацію, оголошену напередодні Кремлем.

Про це президент заявив у традиційному зверненні, яке транслював ОП. Зеленський закликав мешканців тимчасово захоплених регіонів виїжджати на території, підконтрольні Києву.

«Робіть головне – бережіть своє життя і допомагайте нам послаблювати та знищувати окупантів. У будь-який спосіб ховайтеся від російської мобілізації. Уникайте повісток. Намагайтеся виїхати на вільну територію України», – сказав президент.

Також Зеленський поділився ключовими подіями цього дня на політичній арені світу. Україна запропонувала на Генасамблеї формулу миру, свій шлях до стабілізації міжнародних відносин.

«Ми представили своє бачення. Чітке, логічне, справедливе та реалістичне. П’ять пунктів. Перший: покарання агресора. Другий: захист життя, тобто вся необхідна допомога нашій державі в обороні. Третій пункт: відновлення та територіальна цілісність. Четвертий пункт: гарантії безпеки. І п’яте: рішучість досягати всього цього разом із нами – рішучість світової більшості», – вказав він.

Глава держави наголосив, що на сьогодні це найзмістовніша і найпозитивніша участь України в Генасамблеї ООН за всі роки нашої незалежності. Світ не лише говорить про нашу країну, а й усвідомив, що допомагаючи нам допомагає вирішувати й невідкладні глобальні проблеми та кризи.

Не залишив поза увагою президент і наболілу останнім часом для України тему так званих референдумів на захоплених територіях. Цивілізований світ солідарний із Києвом: дії російських військових не отримають визнання та легітимності.

«Вони будуть однозначно засуджені, і за злочинну мобілізацію, яку окупанти намагаються зараз провести в Криму та в інших частинах України, які тимчасово перебувають під їхнім контролем. Це не просто злочини проти міжнародного права й права України. Це злочини проти конкретних людей, проти народу», – підсумував Зеленський.