У Коблівський громаді нагадали про заборону спалювання опалого листя та трави

0
359

З настанням осені, більшість мешканців населених пунктів району проводять спалювання опалого листя, сухої трави та відходів городництва на своїх присадибних ділянках. Однак не всі розуміють наскільки небезпечним для здоров’я людини та довкілля є спалювання відходів рослинництва, повідомляє офіційний сайт Коблівської громади.

Під час спалювання разом з димом в атмосферне повітря потрапляє велика кількість шкідливих речовин, зокрема сажа, окис вуглецю, ртуть, свинець, сірчистий ангідрид, оксид азоту, пестициди та інші небезпечні речовини.

Спалювання листя та відходів рослинництва шкідливо впливає на стан здоров’я людини, зокрема загострюються хронічні захворювання верхніх дихальних шляхів, бронхолегеневої, серцево-судинної та імунної систем. Найбільш вразливими до захворювань є діти та люди похилого віку.

Тому спалювання листя — злочин і за це передбачена адміністративна відповідальність.

Березанське управління Головного управління Держпродспоживслужби в Миколаївській області інформує, що законодавством заборонено спалювати опале листя, сміття, відходи рослинництва в населених пунктах, зокрема законами України «Про атмосферне повітря», «Про відходи» та іншими нормативно-правовими актами.

Якщо на присадибній ділянці проводиться спалювання відходів рослинництва, необхідно викликати поліцію, представника органу місцевого самоврядування, громадську організацію (за наявності) чи громадського інспектора, які повинні скласти протокол про вчинення адміністративного порушення передбаченого відповідно статтями 52, 82 чи 152 КпАП та направити його до розгляду у компетентний орган, зокрема: у відповідний орган місцевого самоврядування.

Прибирати без шкоди для здоров’я опале листя та трав’яні залишки рекомендується шляхом компостування ( розкладення рослинних залишків без доступу кисню) з утворенням компосту, який навесні можна використовувати в якості добрив для ґрунту. Сухе листя також можна просто розіслати рівним шаром на городі та перекопати землю. Ґрунтові організми самі перероблять листя в родючий гумус.

Громадян закликають не бути байдужими до стану довкілля, власного здоров’я та здоров’я оточуючих.