Змінено порядок надання допомоги переселенцям

0
387

Уряд України ухвалив зміни до Порядку надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, про що повідомили в Офісі омбудсмена України. 

Нововведення передбачають надання допомоги ВПО з першого числа місяця, наступного за місяцем, в якому громада, звідки перемістилася особа, включена до переліку тергромад, які розташовані в районі проведення військових (бойових) дій або перебувають у тимчасовій окупації, оточенні (блокуванні).

Зазначається, що ДП Інформаційно-обчислювальний центр Міністерства соціальної політики України автоматично, без повторного звернення осіб, нараховує допомогу у разі включення тергромади до зазначеного переліку тергромад, який двічі на місяць затверджується наказом Мінреінтеграції.

Цими змінами передбачено призначення допомоги органом соцзахисту населення протягом десяти робочих днів з дати надходження заяви про допомогу.

У разі зміни ВПО місця обліку та неотримання допомоги на проживання за попереднім місцем проживання/перебування, виплата призначається за останнім місцем обліку.

«Змінами також врегульовано питання надання можливості на отримання допомоги ВПО, які мають право та заяви яких були подані через кошти Єдиного державного вебпорталу електронних послуг (Портал Дія) до 30 квітня 2022 року і не були повністю ним сформовані або перебували в обробці», – поінформували у Офіс Омбудсмена.

За даними відомства, для цього ВПО можуть звернутися особисто або поштою до органу соцзахисту населення та подати до 1 жовтня поточного року за встановленою формою заяву на виплату із зазначенням, зокрема, номера банківського рахунку (за стандартом IBAN) або персональних даних одержувача.

«Одночасно необхідно додатково надати інформацію, що зберігається на носіях, що підтверджує факт подання заяви через Портал Дія (наприклад, скріншот). У свою чергу Мінцифри надасть Мінсоцполітики переліки ВПО, які мають право на допомогу. Переліки будуть направлені в розріз районів та міст, де такі особи первинно подавали документи через Портал Дія», — заявили в Офісі.

За інформацією відомства, цими змінами також було визначено, що допомога на проживання надаватиметься переселенцям, які були взяті на облік до 24 лютого 2022 року, за винятком низки осіб. До цієї категорії осіб, як уточнюється, належать громадяни, які отримували щомісячну адресну допомогу ВПО для покриття витрат на проживання, у тому числі на оплату ЖКП, та повторно перемістилися з тимчасово захопленої Росією території, з території громад, розташованих у районі проведення воєнних дій або які перебувають у тимчасовій окупації, оточенні чи блокуванні після 24 лютого 2022 року.