Українцям розповіли про відключення комуналки за борги у воєнний час

0
1039

Незважаючи на погрози боржникам, до яких вдаються деякі комунальні підприємства, відключення комуналки за борги під час війни заборонено. Тому всі погрози щодо відключення на сьогодні є безпідставними, пише Today.ua.

Вичерпне роз’яснення щодо цього дав Сьомий апеляційний адміністративний суд.

У документі, зокрема, йдеться, що заборона на відключення комуналки у воєнний час регулюється урядовою постановою. Крім того, на час дії воєнного стану забороняється також нараховувати пеню та різні види штрафів на комунальні борги, а також здійснювати інфляційні нарахування на заборгованість, яка утворилася через несвоєчасне або неповне внесення населенням плати за житлово-комунальні послуги.

«Таким чином, законодавцем забезпечено безперебійне надання послуг навіть за наявності боргів», — йдеться у роз’ясненні суду.

Водночас у роз’ясненні наголошують, що заборона на відключення комуналки під час війни аж ніяк не означає, що споживачі можуть не платити за отримані комунальні послуги. Звісно, всі повинні це робити. Адже лише в такий спосіб можна підтримати комунальні підприємства на плаву. Інакше вони просто не зможуть виконувати свою роботу. А на них у цей час лежить колосальна соціальна відповідальність.

При цьому влада подбала про те, щоби громадяни могли навіть за  теперішніх умов оплачувати комунальні послуги. Зокрема, президентом уже підписано закон, яким запроваджується мораторій на підвищення комунальних тарифів під час воєнного стану та ще через півроку після його скасування.

Однак, незважаючи на всі вжиті заходи, зима буде дуже важкою. Уряд не приховує цього від народу. Влада закликала громадян готуватися до виживання в умовах нестачі тепла та можливих перебоїв з енергопостачанням.