Чому видають повістки на вулиці та в громадських місцях — роз’яснення

0
257

Повістки військовозобов’язаним в Україні можна вручати в будь-якому місці, оскільки це не заборонено законом. Як правило,їх виписують для упорядкування обліку.

Про це розповів «Громадському» керівник Дарницького ТЦК (раніше — військкомату) Києва, полковник Руслан Тригуб.

«Багато людей, які приїхали з інших місцевостей, змінюють місце проживання без повідомлення територіальних центрів. Але якщо людині вручають повістку — це не означає, що вона прийде і її одразу відправлять служити. Це означає, що треба перевірити облікові дані, сімейний стан, місце проживання, роботи, стан здоров’я. Раз на п’ять років військовозобов’язаний мусить прибувати до терцентру і проходити медичну комісію. Але 99% цього не роблять», — пояснив полковник.

На коментар щодо незаконності видачі повісток випадковим людям на вулиці, як вважають юристи, Тригуб назвав таке пояснення неправильним.

«Повістка може бути виписана в будь-якому місці уповноваженою особою. Якщо особа порушує закон — наприклад, перебуває в Дарницькому районі, хоча приїхала 10 років тому з Дніпропетровської області, тут працює, але не стала на облік, — яким чином її запросити до територіального центру? Поліцейський просить у людини документ, який підтверджує особу, і на підставі цього документу людині виписують повістку та запрошують до терцентру», — додав він.