Жінки, які стануть на військовий облік, зможуть виїжджати з України, лише отримавши дозвіл

0
507

Жінки, які з 1 жовтня стануть на військовий облік, не зможуть вільно виїжджати за кордон. Зробити це буде можливо, лише отримавши спеціальний дозвіл від військкоматів.

Про це заявив ексрадник глави МВС та керівника Офісу Президента Віктор Андрусів.

“Ті жінки, які з 1 жовтня будуть на військовому обліку і багато хто з них уже там був, за тими професіями, які були раніше заброньовані, підпадають під загальні правила – вони можуть виїхати лише згідно з певним дозволом.

Це так само як зараз стосується чоловіків. Тобто чоловіки можуть виїхати, але їм потрібний для цього окремий дозвіл або внесення до спеціальної системи.

«Це стосуватиметься невеликої кількості жінок: 2-3 тисяч осіб. Тобто це ніхто істотно не відчує», — пояснив Андрусів.

Він наголосив, що насправді для жінок нічого не змінилося і масштабно жінок до військкоматів не закликатимуть.

“Жінки завжди були військовозобов’язаними для конкретних професій. Просто раніше цей список був уже. Наразі цей перелік розширили, зокрема, тепер туди входять і жінки, які працюють на залізниці. Тому що залізниця зараз відіграє надзвичайно стратегічну роль і звісно, що вони теж ставитимуться на військовий облік”, – зазначив ексрадник.

Нагадаємо, що 11 жовтня 2021 року Міністерство оборони України видало наказ № 313, який розширює перелік спеціальностей та професій, за якими жінки беруться на військовий облік.

Але через неоднозначне сприйняття суспільством цього наказу, у лютому 2022 року було затверджено оновлену його редакцію, яка суттєво скорочувала спеціальності, що потрапляють до переліку з 35 до 14 професійних напрямків.

В умовах військового стану можна стати на облік зараз, не чекаючи жовтня. Це можуть зробити жінки віком до 60 років, які не мають протипоказань щодо здоров’я та професії або спеціальність яких є у наказі Міноборони.