В Україні з 11 липня курити не можна буде майже ніде: в силу вступають нові правила

0
4789

Від понеділка, 11 липня, в Україні посилять заборону на куріння у громадських місцях. Якщо раніше демонстрація шкідливої звички була заборонена лише для споживачів звичайних цигарок та інших тютюнових виробів, то відтепер під нові правила потрапляють і прихильники електронних сигарет.

Про набуття чинності черговими вимогами у своєму Telegram-каналі напередодні нагадав керівник парламентського комітету з питань охорони здоров’я Михайло Радуцький, який наголосив, що нові заборони пов’язані з «антитютюновим» законом №1978, що був підтриманий Верховною Радою ще у грудні 2021 року.

Те, що в громадських місцях не можна курити звичайні цигарки із вмістом нікотину, відомо вже давно. Тепер же список продукції для курців із маркуванням «не можна» розшириться ще більше. Так, до нього потраплять електронні сигарети, пристрої для нагрівання тютюну (на кшталт GLO), трав’яні вироби, а також кальяни.

Зони або приміщення для куріння до закладів громадського харчування будуть прибрані. Якщо ж кафе чи ресторани проігнорують умови закону, на них чекає штрафна санкція у розмірі від 3 до 15 тисяч гривень. Громадянин, упійманий на курінні у недозволеному місці, буде змушений заплатити від 51 до 350 гривень.

Також посилять контроль за продажем тютюнових виробів неповнолітнім. Тепер особам, яким ще немає 18, не вдасться придбати будь-які трав’яні вироби для куріння, е-сигарети, заправні контейнери або пристої для куріння без спалювання сигаретних виробів. Якщо продавця спіймають на такому порушенні, йому доведеться сплатити штраф у розмірі 1020 гривень. Якщо ж ситуація повториться, сума стягнення збільшиться вдесятеро – до 10 200 гривень.