Регіональний ландшафтний парк «Тилігульський» — одна з найцінніших перлин причорноморського краю (ФОТО)

Тилігульський лиман, як одна зі складових однойменного парку, є одним з небагатьох водно-болотних угідь на території Одеської області, де збереглися рідкісні за своєю красою природні ландшафти, унікальні умови для існування тварин і рослин. Про це повідомляють на сайті «Лиманська агенція новин». 

Про значення цієї заповідної території України, роботу по її збереженню розповіла наукова працівниця РЛП «Тилігульський» Олена Коваленко. 

«Наш парк — це доволі цікаве місце як для науковців, так і просто любителів природи, — оскільки, для прикладу, екосистема Тилігульського лиману є унікальною для тваринного та рослинного світу. Цей лиман, дельта Амазонки в Америці, озеро Байкал в Росії та річка Окаванго в Африці, знаходяться в одному списку найцінніших природних територій планети згідно з Рамсарською конвенцією (Іран, м. Рамсар, 1971 р.). 

«Різноманітність ландшафтів, їхня екологічна чистота сприяють проростанню на прилиманних землях багатьох видів «зеленого» світу. Особливо цінними є представники степової рослинності, такі як: пізньоцвіт анкарський, шафран сітчастий, тюльпан Біберштейна, тюльпан Шренка, пролісок Ельвейза, ряст ущільнений, горицвіт весняний, сон чорніючий, штернбергія осіння, проліска дволиста, белевалія сарматська, гіацинтик блідий, рястка Буше, рястка Коха, астрагал шерстистоквітковий, еремогоне головчаста, ковила Лессінга, ковила українська, півники карликові, мигдаль степовий, таволга звіробоєлиста, ефедра двоколоскова, які в країнах західної Європи практично давно вже зникли. Вони «золотим кільцем» оперізують лиман по периметру, захищають від ерозії його береги, створюючи неповторні за красою природні пейзажі». — розповідає Олена.

За словами Олени Коваленко, свій притулок в РЛП «Тилігульський» знайшло чимало птахів, звірів, а у водній акваторії лиману — різні види риб. У межах парку зафіксовано 384 види хребетних тварин. Загальна чисельність птахів становить від 2000 до 7000 пар. Із занесених до Червоної книги Україні пернатих, тут зустрічаються: малий баклан, кулик-довгоніг, морський зуйок, кулик-сорока, косар, коровайка, жовта чапля та інші. Крім того, на лимані зимує понад 25% європейської популяції великої білої чаплі. 

Також Олена Коваленко розповіла про природоохоронні заходи, які проводяться інспекторським колективом парку серед школярів та молоді прибережних сіл у Визирській громаді.

«Слід сказати, що сучасна молодь ще мало замислюється над тим, який природний спадок вона залишить після себе. Тому нашими працівниками проводиться з нею відповідна роз’яснювальна робота в школах, інших громадських місцях, яка спрямована на дбайливе ставлення до навколишнього природного середовища, зокрема, добровільної участі юнаків та дівчат до прибирання прибережної зони лиману, решти території парку тощо. Кількість природоохоронних заходів, учасниками яких є підростаюче покоління, з кожним роком збільшується. Лише за умови спільних дій, на нашу думку, можна зберегти одну з найцінніших перлин нашого причорноморського краю, якою є РЛП «Тилігульський», — продовжує наукова працівниця Олена Коваленко.