Реєстрація мобільної сім карти в Україні відбуватиметься за паспортом

Паспорт гражданина Украины и SIM-карты в Киеве, 9 августа 2017 г. Государственная служба специальной связи и защиты информации Украины разработала законопроект об обязательной регистрации абонентов мобильной связи в Украине, а также регистрацию оборудования по международным идентификаторам (IMEI). Госспецсвязи предлагает сохранить за клиентами сотовых операторов право заключать договор в письменной или любой другой форме. Регистрации абонентов мобильной связи будет способствовать усилению национальной безопасности в условиях кибернетических угроз, которые распространяются в последнее время. Фото Гонтар Владимир / УНИАН

З січня 2022 року в Україні набув чинності закон, який передбачає відновлення SIM-карток мобільних операторів лише за умови проходження ідентифікації за паспортними даними. Раніше така послуга була можливою без надання документа, що засвідчує особу. Про це повідомили на сайті «Юридичної газети». Згідно з документом, українцям надається перехідний період до 1 січня 2025 року.

Саме в цьому проміжку часу мобільні оператори зможуть відновити втрачений мобільний номер або налаштування інтернет-роутера, прив’язавши їхню паспортну ідентифікацію. Після зазначеного періоду такі послуги не надаватимуться.

Закон України «Про електронні комунікації» визначає правові основи державної політики у сферах електронних комунікацій, а також права, обов’язки та відповідальність фізичних та юридичних осіб, які беруть участь у відповідній діяльності або користуються електронними комунікаційними послугами.