На порозі зими Тилігул особливо привабливий для шанувальників природних пейзажів (ФОТО)

В соціальних мережах з`явились фото Тилігульського лиману наприкінці осені — на порозі зими. Ці світлини зробив фотограф Сергій Курочкин та поділився ними на своїй сторінці у facebook.

Цей лиман – водна перлина Одеської та Миколаївської областей України. 26 років тому (23 листопада 1995 року) Тилігульський лиман був внесений до Рамсарського списку міжнародного значення. У тому ж 1995 році територія лиману з боку Миколаївської області набула статусу Обласного ландшафтного парку. Через два роки – 25 листопада 1997 року за рішенням Одеської облради такий статус набули території та на Одещині.

«Листопад наповнює нас тугою, і по листі, і по птахам, що відлетіли на південь. Наприкінці листопада іноді сумніваєшся в існуванні сонця і небо – найтемніший місяць на рік. Очистився з дерев, втомився від яскравої фарби і вже відчуваю холодний подих зими, що наближається. Однак життя вчить нас бачити в листопаді, як і будь-якої пори року, не тільки сум, а й щось гарне. Красу листопада можна зрозуміти, побачивши його чарівні світанки, малинові заходи сонця, стада птахів, що летять високо в небі, почувши глибокий голос болісного моря, тиху колісницю листя під ногами і пристрасні пісні вітру в очеретах, або в гілках дерев», — розповідає Сергій.

Вид з пташиного польоту на красу Тилігульського лиману – орнітологічний заповідник місцевого значення. Лиман знаходиться на Одещині та входить до Тилігульського обласного ландшафтного парку. Орден утворено 38 років тому за рішенням Одеського облвиконкому, площею 390 га. В замовлення входить прямий перелив бляшанки, а також акваріум бляшанки. Очеретяна територія частково обгороджена і є поєднанням невеликих озер, островів, ідеально підходить для гніздування багатьох видів птахів.

«Мені пощастило стати свідком природної краси листопада на Тилігульській межі», — поділився Сергій