На Тилігульському лимані вдалося сфотографувати червонокнижного рожевого шпака

Завершився фотоконкурс «Птахи України-2021». Його проводить Українське товариство охорони птахів, і він об’єднав фотографів-аматорів та професіоналів з усієї України. Про це повідомляють «Миколаївські новини«

Серед номінантів є робота Олега Рожка, котрому вдалося сфотографувати на Тилігульському лимані шпака рожевого. Це рідкісний птах, занесений до Червоної книги України.

Шпака рожевого можна зустріти на південному сході України, а останнім часом в інших регіонах. Цей вид утворює великі зграї, влаштовує ночівлі групами та гніздиться колоніями. Шпак рожевий моногамний. Птахи гніздяться впритул один до одного, по п’ять-шість пар. Порівняно зі звичайними шпаками, рожеві – більш рухливі, можуть пролітати за день значні відстані та повертатися на те саме місце кілька разів на добу.

Шпак рожевий може похвалитися своїм виразним чубчиком на потилиці з подовженого пір’я, який яскравіше виражений у самців.

Зазначимо, що на Тилігульський лиман, що знаходиться на межі Одеської та Миколаївської областей, селяться дуже рідкісні види птахів – орлани-білохвости, сірі журавлі, рожеві пелікани, фламінго, малі баклани, ковпиці, коровайки, пискульки, морські, ходулочники.

А у рожевого шпака у нинішньому конкурсі багато чарівних конкурентів. Причому, багато з них мешкають десь по сусідству: чаплі та кулики Тузловських лиманів, деркачі з Чорноморська, пелікани кучеряві з Вилкового. Підсумки конкурсу ще не підбиті.

Додамо також, що діяльність Українського товариства охорони птахів, що проводить такі дивовижні конкурси, спрямована на захист рідкісних та зникаючих видів птахів.