Історичні карти допомагають учням Березанського ЗЗСО краще розуміти важливий предмет

Вчителька Березанського закладу загальної середньої освіти Олена Радченко розповіла на шкільній сторінці у Facebook про те, як проходить урок з предмету історії у п`ятих класів. Педагогиня наголосила на особливостях сприйняття інформації, а також відзначила важливість доносити та пояснювати матеріал, спираючись на різні джерела інформації — це як підручники так і історичні карти. 

«Найважливіше завдання сучасного закладу – дати майбутнім громадянам нашої країни глибокі та міцні знання основ науки, виробити вміння й навички застосовувати їх на практиці. Історія є процесом мислення, що спирається на свідчення з минулого і покликана розвивати уміння його аналізувати та оцінювати. Історія відбувається у двох категоріальних площинах – просторі й часі. І якщо хронології на уроках історії приділяється значна увага, то простір часто залишається поза увагою. Саме тому сьогодні , ми з п’ятикласниками на уроці історії вчилися працювати з історичною картою.Одне з головних завдань роботи з історичною картою, я вважаю, навчити учнів орієнтуватися за картою. Без вміння орієнтуватися на карті не може бути ніякої серйозної роботи з картою під час уроку.» —  розповідає Олена Радченко.

«Працюючи з картою на уроці історії, показуючи на ній якесь місце, завжди супроводжую показ поясненням, демонстрацією картини, словесним описом ландшафту, клімату, особливостей цієї території.»

Отже, історична карта, як і інші засоби навчання, покликана сприяти розв’язанню завдань уроку. Організація роботи з історичною картою на уроках історії вчить здобувачів освіти самостійно переносити знання в нову ситуацію, бачити нові функції знайомих предметів і головне – доповнювати знання та уявлення про історичні події елементами просторових структур.